12:42
23-12-2022

Hoe bouw ik mijn gashaard om naar een elektrische haard?

Hoe werkt het? Wat kost het? En wat levert het op?

Je hebt thuis een gesloten gashaard. Daar ben je blij mee. Je geniet van de warmte, van het vlammenspel en de sfeer die dat geeft. Maar sinds de laatste gasrekening op de mat viel is het genieten je een beetje vergaan. Omdat niet duidelijk is of en wanneer de prijzen zich stabiliseren en milieu overwegingen wellicht ook een rol spelen, denk je aan een ombouw naar een elektrische haard. 
Dan komen er direct een paar vragen bij je op.

Kan een gashaard worden omgebouwd naar een elektrische haard?

Ja, je kan een gashaard ombouwen tot elektrische haard. Er zijn wel een paar uitzonderingen, of gevallen waarbij het wat complexer wordt. Heb je bijvoorbeeld een gesloten gashaard of een open gashaard. Voor het laatste geval is er vrijwel altijd een oplossing. Bij een gesloten haard is het vaak iets lastiger en verschilt het per situatie. Meestal vinden we ook voor de ombouw van een gesloten haard naar een elektrische haard een oplossing, maar als uw situatie toch erg complex blijkt, zullen wij u adviseren er vanaf te zien.

Wat komt er dan precies bij kijken bij het ombouwen van een gashaard naar een elektrische haard?

Het ombouwen van de haard is maatwerk. Maar de duur en complexiteit van het ombouwen liggen vooral aan uw huidige situatie. Is de nieuwe elektrische haard net wat breder dan uw gashaard, dan volgen er aanpassingen. Omgekeerd (uw nieuwe haard is minder breed) leidt die situatie tot minder werk. Soms bouwen we een gashaard binnen een paar uurtjes om tot een elektrische. Soms zijn we er echter ook twee dagen bezig. In de meeste gevallen brandt je nieuwe elektrische haard gewoon binnen een dag en zit je er weer warmpjes, gezellig en sfeervol bij.

Hoeveel warmte geeft mijn elektrische haard af in vergelijking met mijn gashaard?

Een gashaard geeft gemiddeld 4-12 kW warmte, afhankelijk van de omvang van de haard en van de hoogte waarop de haard is geplaatst. De elektrische haarden die ook warmte geven, leveren tussen de 1 en 2.5 kW. Een gashaard staat echter altijd ‘aan’ of ‘uit’ uit. Als je vlammen ziet, is er warmte en dus meer verbruik. Bij een elektrische haard is warmte afgifte een optie. Je kan het inschakelen tijdens het gebruik. Maar het hoeft niet. Neem een warme, maar druilerige zomerdag. Zet je lekker je elektrische haard aan. Komt er geen warmte (die heb je al), wel krijg je de gezelligheid en de sfeer.

Wat kost de ombouw van een gashaard naar een elektrische haard?

Afhankelijk van hoe ingewikkeld je huidige situatie is, varieert het van 1500 tot 6000 euro. In sommige gevallen komt het bedrag hoger uit, afhankelijk van de complexiteit en daarmee het aantal uren/dagen dat in de ombouw van de haard gaat zitten. 

Hoe werkt het ombouwen van een gashaard naar een elektrische haard?

Wij maken eerst een belafspraak en stellen daarbij een aantal vragen. ‘Wat is de situatie? Wat voor een haard heeft u nu? En wat wilt u precies?’ Vervolgens vragen wij u ook om foto’s van de situatie te sturen. Daarna doen wij een huisbezoek om de situatie ter plekke te bekijken en alles in te meten. Dit bezoek en het advies zijn gratis en vrijblijvend. 

Uw gashaard nu ombouwen naar een elektrische haard? Maak een afspraak!

Persoonlijk advies

Tegels - Badkamers - Haarden - Schouwen - Plaatsen - Onderhoud

Waar kun je ons vinden?

Openingstijden

Maandag, dinsdag en woensdag | op afspraak
Donderdag en vrijdag | 10.00 t/m 17.00 uur
Zaterdag | 10.00 t/m 16.00 uur
Zondag | gesloten